★ Paintball, Stjepo Martinović

Beletra 2020.

Paintball pisca i prevoditelja Stjepe Martinovića avanturistički je, erotsko-ljubavni, mystery roman s elementima krimića u kojemu turistička agencija pokreće ambiciozan projekt extremely extreme paintballa na gotovo nenaseljenom otoku Ižuli kako bi potaknula turistički razvoj i u nesmiljenu prirodu privukla turizam kakav će moći konkurirati bilo kakvome u svijetu. Ratne igre u nemilosrdnim prirodnim uvjetima zabava su koliko i ventil za oslobađanje najnižih ljudskih strasti i nagona za nasiljem i „krvoprolićem“—u ovom slučaju prolićem boja iz želatinskih metaka—a protagonistu Lucijanu Aniću, makar ne vidio ništa dobro u turističkom pothvatu na otoku koji mu je nekoć predstavljao dom, extremely extreme paintball prilika je i za sitnu zaradu, kao i neočekivanu ljubavnu avanturu. No, turistički se pothvat dovodi u pitanje kada se na otoku desi ritualno ubojstvo…

Stjepo Martinović pokazuje se kao majstor jezika; barata njime kao rijetko koji domaći (ili strani) žanrovski autor. Erudit i jezičar kakav je, Martinović nam zamjetnom i zavidnom elokvencijom donosi opise prirode Mediterana i otoka kojega je za potrebe romana izgradio, kao i unutrašnje tegobe, konflikte i monologe svojeg protagonista, ali i akcijskih scena koje su za roman od iznimne važnosti, pa tako i portreta žene koji je esencijalan za romansu i erotiku pod otvorenim nebom. Opisi kojima autor dočarava nedaće svojih likova su pisani tako dobro da su nerijetko šokantni, naročito uzmemo li u obzir neke od tema kojima se Paintball bavi—osveta, ubojstvo, silovanje. Autor ni u kojem trenutku ne razočarava radnjom u svome djelu: akcija teče poput prljavog mlijeka, uvijek mutna i nečista, makar joj okus na trenutke djelovao nepristrano i uobičajeno. Od samoga početka čitatelj može osjetiti krešendo i kušati na jeziku gorak okus klimaksa koji se tek ima dogoditi, čuti neprekidno zujanje u uhu koje sa svakom stranicom i grozničavo vještim perom autora vodi prema eskalaciji, osjećaj koji ne prestaje do posljednje stranice. Likovi koje je autor kreirao bogovski su animirani i obdareni dahom i duhom života. Stilski? Paintball je knjiga čije su mane, ako ih i ima, zahvaljujući majstorskom pothvatu u skoro svakom—ako ne i baš svakom—segmentu ove knjige sasvim neuočljive.

Martinović, autor kojega publika tek ima bolje upoznati, majstor je tehnike, lika, radnje i opisa, svega što je u Paintballu jasno uočljivo, i definitivno autor kojega treba pratiti i dalje iščitavati.  

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s