★ Izdana od svih, Kate Mitchell

Beletra 2017.

Kate Mitchell pseudonim je za Katu Mijić—kako ne prestaju pisati, “hrvatsku kraljicu ljubića”. I apsolutno se slažem s tim. No, dopustite mi da se drukčije izrazim. S trinaest objavljenih knjiga, više od dvjesto ljubavnih romana, više od šeststo životnih priča i preko sto kolumni, Kata Mijić mora da je nekakva boginja, ne samo kraljica. “Boginja hrvatskog suvremenog pera”. Ili možda “boginja hrvatske tipkovnice”. Naše nacionalno blago kada su u pitanju ljubavni romani.

Čak smo je počeli i izvoziti. Odnosno, tek smo je počeli izvoziti.

No!

Iako sam čitao kolumne—o kojima sada neću govoriti, jer nije ni mjesto ni vrijeme, ali svakako preporučujem da zapratite gospođu Mijić na društvenoj mreži Facebook i pratite objave—Izdana od svih prvi je roman naše Kate (čitajte kako vam se sviđa!) kojeg sam pročitao. I jesam li zažalio? Je li mi nešto falilo? Jesam li bio smoren negdje unutar tih dvjesto dvadeset stranica, makar bio u pitanju žanr koji mi je najmanje drag? Ma kakvi.

Kata piše izuzetnu priču. Piše ju sto na sat—i ne mislim to, podrazumijeva se, na nikakav loš način, štoviše!—ali piše izvanrednu priču. Pričetinu. I to ne bilo kako, mlataraj po tipkama nek’ se tipka, uzmi glavu i lupaj po tipkovnici—Kata tu svoju pričetinu piše izvanredno dobro. Okej, nije to nešto što nikada do sada niste sreli—doduše, niste sreli onako kako će vam Kata ispripovijedati i prisvojiti vas svojim prepredenim stilom—ali gospođa Mijić (gospođetina, radije!) o ljubavi piše onako kako o ljubavi može pisati samo netko tko je ljubav upoznao i iskusio i naučio u tančine. Netko tko je ljubav doktorirao, a sada je predaje. Priča o ljubavi i način na koji Mijić piše o njoj natjera i čovjeka poput mene, nekoga za koga je romantična ljubav gotovo ravna znanstvenoj fantastici, da ljubav osjeti na jeziku kao gorko-slatku tabletu, da pojmi ljubav ne čisto kao oluju neurotransmitera u mozgu, nego kao nešto duhovno i bogom dano. Jer ako ste kao ja i ako smatrate da koji god bog ili bilo koja viša sila ništa nije savršeno stvorila, nakon Kate Mijić pomislit ćete da je makar ljubav jedini savršeni božanski dar čovjeku. Eto kako naša boginja ljubića piše ljubav.

Razlog iz kojega neću previše ići u objektivno preispitivanje vrijednosti priče i stila je također iz ljubavi—kad nekoga volimo, kao što sam ja zavolio ovu knjigu negdje na sredini, nećemo, i siguran sam da bi se gospođa Mijić složila, gledati ljubavi boju kose ili puše li dok spava. Da, Izdana možda nikada neće završiti u čitankama hrvatske književnosti, i okej, pojedinačno, priča nije nekakav biser, kao što ni stil nije brušeni dijamant, ali skupa—kažem, skupa—čine osebujan, poseban, naočit, izuzetak, prelijep, veoma drag kamen. Isto vrijedi za likove u knjizi. Osobno preferiram kompleksne, komplicirane i kakve ne likove, dok su Katini likovi jednostavni ljudi—ali upravo je u tome čar Katinih likova. Likovi su poput glinenih kutija u koje svatko od nas može ući, stvoreni da se s njima svatko može poistovjetiti. Kata piše suvremenu bajku—dosta nam je prvih deset stranica da znamo da će kraj biti sretan, ali to uopće nije poanta Katine knjige. Poanta je najprije da osjetimo onu tabletu ljubavi pod prstima dok okrećemo stranice. Zatim—možda sam u krivu, možda nisam—da u čahurama njezinih likova sami steknemo vjeru da se takva bajka može dogoditi i nama.

Valjalo bi spomenuti da Katini ljubići nisu samo volimtedragi-obožavamtedraga—u Izdanoj, barem, susrećemo i familijarnu ljubav, ali i tematiku koja nam je sastavni dio života i vječni predmet diskusija. Abortus, samohrani roditelji, bogatstvo i siromaštvo, izdaja, bol, prijateljstvo, prevara… Sve su to teme kojima se Kata bavi precizno i predano, koje ne zapostavlja i kojima posvećuje jednako pažnje kao onomu zbog čega te knjige uglavnom i uzimamo u ruke, a to je romanca.

Ne znam kako da zaokružim sve što sam napisao. Kata je izvanredna spisateljica, izvanredna pripovjedačica. Izdana od svih—koju čitatelji iz Srbije mogu odnedavno naći u izdanju nakladnika Lagune, doduše pod naslovom Izdana—knjiga je vrijedna pozornosti i čitanja. Knjiga koja će vam na policama biti kao biser na grudima. Roman koji će vas podsjetiti—ljubav, ah, da, to je ono, ono zbog čega i za što se vrijedi boriti…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s