★ ‘Sanatorij’, Sarah Pearse

U izoliranom hotelu s pet zvjezdica, nekoć sanatoriju za oboljele od tuberkuloze, visoko u švicarskim Alpama—odsječenom lošim vremenom i lavinama—žena je ubijena na bizaran način, a potom se saznaje da je još jedna žena nestala. Budući da policija ne može doći do hotela, gošća Elin Warner, detektivka koja je trenutno na produženom dopustu od britanske policije, a koja se tamo našla radi bratovih zaruka, nema izbora nego započeti istragu i povezati se sa švicarskom policijom.

Egmont PULS, 2021.

Elin i njezin dečko Will stigli su u novootvoreni hotel kako bi proslavili zaruke njezina otuđenog brata Isaaca s Laureom, starom prijateljicom iz djetinjstva, sada pomoćnicom upravitelja u hotelu. Izvorno bolnica za bolesnike oboljele od tuberkuloze prije pojave antibiotika, zgrada je pretvorena u moderan hotel od strane arhitekata Lucasa Carona i Daniela Lemaitrea. Daniel je misteriozno nestao prije početka obnove, ali je zgrada napredovala i pod upravom je Lucasa i njegove sestre Cécile. U skladu s izvornom namjenom zgrade, Lucas je napravio značajku nekih od medicinskih uređaja koji se koriste za liječenje pacijenata na izložbama oko hotela.

Sarah Pearse je iskoristila izolirano mjesto i surovo vrijeme kako bi razvila vrlo napetu i atmosfersku misteriju ubojstva. Opis ubojice je doista stvar noćnih mora, kao i čudno sakaćenje žrtava. Elinin dopust je zbog PTSP-a koji je pretrpjela nakon što je njezin zadnji slučaj krenuo po zlu, no ona isto tako oplakuje smrt svoje majke koju je njegovala kod kuće. Njezina nerazriješena tuga zbog smrti mlađeg brata tijekom djetinjstva također se ponovno pojavila sada kada ponovno susreće Isaaca i Laure. Psihički nije na najboljem mogućem mjestu, pati od napada panike i u početku se užasava što je jedina detektivka na mjestu. Kako slučaj napreduje, ona raste u samopouzdanju i ne može ne preuzeti kontrolu, ali također donosi odluke koje sebe i druge dovode u opasnost, postavljajući pitanje treba li se vratiti policiji. Sve na stranu, Elin je lik s kojim se teško povezati i njezin se odnos s Willom čini slabašnim. Iako se čini vrlo strpljivim i pun razumijevanja, čini se da ne može razumjeti zašto se ona ne nosi najbolje.

Za mene—ali to sam samo ja—koncentracija na Elininu nesigurnost i neurozu zasjenila je radnju i druge likove. Također me nije u potpunosti uvjerilo otkriće o motivima ubojice i smatrao sam da je kraj mogao biti jači. Ipak, ovo je bio dobar debitantni roman s vrlo jezivom izoliranom lokacijom i napetom radnjom. Knjiga je u biti sasvim okej, i vjerujem da će Pearse još bolje uraditi sljedeće nastavke u serijalu—da, ovo je prvi u nizu—o detektivki Elin Warner.

Ne bih dao svih pet zvjezdica iako sam uživao, a četiri je isto skroz “pet”, i definitivno bih preporučio ljubiteljima—tako da se izrazim—težih trilera.

Toliko od mene za danas.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s