★ ‘Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje’, John Garth

Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje tolkinologa Johna Gartha—ili možda samoga profesora Tolkiena!—monografija je koja koja istražuje mjesta, zbiljska koliko i fiktivna, koja su nadahnula tvorca jednoga od najvoljenijih serija knjiga ikada, Gospodara prstenova, Hobita, Silmarilliona i ostalih djelâ povezanih s tom izuzetnom kozmologijom. Knjiga sadrži više od sto slika, koje uključuju Tolkienove vlastite ilustracije, djela drugih autora, slike iz arhiva, mape i zadivljujuće suvremene fotografije. Knjiga se sastoji od jedanaest cjelina, izuzev Uvoda i dodataka, među kojima su bilješke, kazalo pojmova itd.

“Mnogi kitičari”, požalio se jednom Tolkien, “Očito misle da je Međuzemlje na drugom planetu!” Ali to je naš plaent, a dobio je ime po anglosaksonskom izrazu za poznati svijet. Ima suce i mjesec, hrast i brijest, vodu i kamen. Dok putujemo s Tolkienovim likovima, posjećjemo mjesta koja se doimaju veoma stvarnima. Ova knjiga nastoji (pitanju o Tolkienovoj inspiraciji) posvetiti dužnu pažnju.

Možda da odmah kod početka kažem da je ovo knjiga za ogromne Tolkienove ljubitelje, ne za one “osrednje”, iako bih možda rekao da je možda za totalne neznalce koji se tek planiraju uključiti u svijet koji je Tolkien izgradio—ako imaju hrabrosti.

Zašto kažem hrabrosti? Knjiga pruža zaista dubok uvid u fiktivne i faktične lokacije, mitove itd. Koji su inspirirali ponajprije Međuzemlje. Neznalcima bi možda bilo teško pratiti i povezivati ono što Garth objašnjava i detalje Tolkienovih svjetova. No isto tako, knjiga je zadivljujuće obogaćena slikama i potrebno je više vremena posvetiti se njoj nego “običnoj” knjizi upravo zbog promatranja i razmatranja tih istih slika te povezivanje viđenoga i pročitanoga—što je prije svega zabavno, nipošto naporno (osim ako ste prisiljeni čitati monografiju autora koji vam ne paše, podrazumijeva se).

A ako nemate bogzna što bujnu maštu i niste gledali filmove, ove slike su odličan alat za prijelaz preko te kognitivne prepreke. Također, ako vas zanima kreativni proces ne samo Tolkiena, nego i mnogih drugih autora, ovo je knjiga za vas—mnogi danas (ili od početka vremena, radije) imaju strašno mnogo ideja koje bi rado prenijeli na neki medij, često papir, ali imaju poteškoće s kreativnim pisanjem; ovo je garantirano dobra stepenica u tom poslu. A ako ste samo znatiželjni i zanima vas kako stvarnost inspirira fikciju—realnost nasuprot fantastičnome—ovo je, opet, knjiga za vas.

Sve u svemu, divna je ovo knjiga za listanje uz kavu ili čaj: prekrasne ilustracije i fotografije za par minuta ili sat kada samo želite prelistati, ali nudi i eruditan, a opet iznimno čitak tekst za dublje razumijevanje Tolkienova ekspanzivnog svijeta. Umjetnički, knjiga oduzima dah na više razina. Osobno ću se vraćati ovoj knjizi s vremena na vrijeme.

Koliko god imao bujnu maštu, i Tolkien je rebao gorivo. Rekao je: “Oblikujem kao i svatko drugi – iz ‘života’ kakav poznajem.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s